вторник, 29 септември 2009 г.

СЕГА Е МОМЕНТЪТ ДА ИЗПРАВИМ ЕДНА ИСТОРИЧЕСКА ГРЕШКА

Община Пловдив има намерение да преустрои площад Джумая с цел по-пълно експониране на Римския стадион. В центъра на площада преди няколко години бе издигнат паметник на Филип Македонски въпреки протестите на голяма част от гражданите, подкрепени от известни културни патриотични дейци от града и София. Протестите бяха доста бурни, стигна се дори и до спиране на монтажа и преразглеждане на решението от Общинския съвет. След едно напрегнато заседание на съвета, на което взе думата и проф. Георги Марков от БАН, при гласуването преброяването на гласовете бе опорочено от съветника Александър Николов и монтажът бе продължен.
Стана ясно на всички, че паметникът на Ф.Македонски е една услуга на гръцки общественици срещу 30 х. долара и незнайно количество “Узо”, които обещаха в замяна да вдигнат паметник на братя Св.Св. Кирил и Методи в Солун. Такъв не е вдигнат и едвали някога ще бъде. Независимо от това наличието на фигурата на гръцкия император в центъра на града е една обида за българина и едно загърбване на нашата история. Защото Пловдив има едно славно Съединение, недостатъчно все още увековечено, и един от главните му деятели е тогавашния княз Александър Батемберг. Той пристига в Пловдив на втория ден с готова прокламация, поема всички дипломатически и военни рискове и възглавява току-що създадената българска войска срещу нашествениците.
Считаме че е напълно логично, справедливо и несъмнено крайно патриотично на това място да се постави паметник на първия български княз – това е точно на края на улицата с неговото име-който ще краси центъра на града и ще покаже нашата признателност и уважение към българските герои. А що се отнася до Филип Македонски – неговото място е на трихълмието в стария град, напр. на Небет тепе, където се разкриват понастоящем старини от онази епоха.
Надявам се пловдивската общественост да не остане глуха на настоящето предложение и Общинският съвет да вземе подходящо решение по въпроса. Да докаже, че не сме забравили историята си.
За Обществен комитет-Пловдив
Инж. Павел Ангелов

Няма коментари:

Публикуване на коментар