четвъртък, 22 септември 2011 г.

О неразумни юроде...

О НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ..




Искам да ви разкажа една кратка история, случваща се във втория град на България Пловдив. Град, основан още в древни, древни времена от траките, завладян от македонските царе, после отново освободен, след Христа покорен от римляните, докато най-сетне попада в сегашните му граждани българите. Междувременно бива под власта и на ромеите, и на кръстоносците и...най-продължително под турско владичество. Носил е различни имена: Пулпудева, Пълдин, Тримонциум, Филипопол, Филибе и Пловдив.

Както е било традиция, античните владетели са обичали да назовават покорените градове със собствените им имена. Така и император Филип Македонски, туряйки ръка на Тракия, нарича най-големия му град Филипополис, който турците съкращават на Филибе. Пловдив е леко поизменено название от тракийското Пълдин.

Днес, след 23 /двадесет и три!/ века, находчиви във всяко отношение археолози решават да възвеличат делото на гръцкия нашественик Филип, като му построят паметник и го монтират високо, високо не някъде другаде, а в сърцето на града: площад Джумая, та да се вижда отдалеч как властвува над бедните аборигени.

Разбира се, самозваните археолози са богато възнаградени от поръчителите, които, оказва се, са солунски общински служители и бизнесмени, драговолно пожертвали 30 хиляди /не сребърници/ долара и незнайно колко делви узо и рицина за славата на своя народ и история.

Всичко това се случва в периода май 2001 г. до юни 2004 г.когато започна изпълнението на проекта.

За чест на пловдивското родолюбиво гражданство трябва да се спомене, че то реагира незабавно и енергично на този неразумен и безсъмнено обиден за нацията монумент, чието място би било единствено сред руините на стария град или на някое по-странично място,но не и центъра на града. Как може да се приеме, че спорният исторически Филип Македонски е по-важна персона отколкото който да било деец за освобождението и обединението, а най-вече за СЪЕДИНЕНИЕТО на България, което е изключително пловдивско дело и пловдивска гордост! Предизвикана бе дискусия по темата дали действително Ф.М. е основател на града или самозванец, в която взеха участие и софийски научни работници- предварително подбрани и подготвени от обкръжението на кмета Чомаков. Общинският съвет вмъкна в дневния си ред ново обсъждане с повторно гласуване – за съжаление хитро опорочено. В края на крайщата кметът Чомаков се наложи- не бе взето под внимание противното мнение на други също учени археолози, както и на изричното желание на гражданите. Монтажът, временно спрян, бе ударно завършен. Фигурата на гръцкия император се извиси над града, държащ в ръката си хълмовете на града и презрително наблюдаващ наивните българи.

Гореописаното събитие има и втора част. След като Ф.М. гордо властвуваше 7 години над римскитя стадион от 3 в.сл.Хр. / в съседство с турска джамия от ХVI в./ специалистите археолози с помоща на европейските си колеги решиха, че намиращият се под паметника римски стадион следва да бъде подходящо експониран. Изготвен бе проект за реконструкция на площада, финансиран с пари от ЕС, утвърден с ПЪЛНО МНОЗИНСТВО от Общинския съвет, който предвижда, между другото, да бъде преместен настоящият паметник . Да, ама не! Незнайно /за наивниците/ и тихомълком паметникът продължава да си стои на старото място, под предлог, че в проекта не били предвидени средства за преместването! Паешки обяснения. Става безпределно ясно, че старите фактори действуват подмолно и с помоща на кмета и областния управител /срещу каква компенсация не се знае/ Филип Македонски ще продължава да ни ни гледа подигравателно от пиедестала си. Всуе са усилията на шепа патриоти да внушат на отговорните лица, че присъствието му на това място е подигравка с националните чувства на българския народ, вредно за възпитанието на поколенията, преиначаване на историческата истина и пр. елементарни съображения. Не се ли стряскат тези хора от наближаващите избори? Ще чуят ли гласа на разума?

Въпреки всичко, ние, родолюбците, сме оптимисти.Ще дочакаме справедливоста и себеуважението да възтържествуват!



Павел Ангелов

Председател на “Сдружение ГеоргиМарков-Скитник”

Пловдив

Тел. 639 937

Няма коментари:

Публикуване на коментар