сряда, 23 октомври 2013 г.

ОТ МРАЧНО МИНАЛО КЪМ ТЪМНО БЪДЕЩЕ

  За миналото няма защо да говорим. Всички знаем какво е било, колко е било,защо е било и т.н. Но че е "ЧЕРНО" нямаме противоречия. Е, тук-таме има някои бляскави страници, няколко победи / в т.ч. и доста военни/ но като цяло сме за оплакване.Скоро ще се навършат сто години откакто нашите мъдреци:  политици, писатели, философи и обикновени граждани се мъчат да ни обяснят защо е така и все не успяват. Аз също не  се наемам  с подобна задача. Обаче ще "помечтая" за бъдещето. Примамливото, европейско, богато, безпроблемно, спокойно бъдеще без  цигански бидонвили и катуни, без надничащите в кофите за боклук клошари-пенсионери, без опашките пред лекарските кабинети, без тройните катинари и железни решетки пред вратите, без страхът вечерно време из улиците, без...има още много "без", но защо да ги изброявам, като ги знаят всички. Разбира се ,не може съвсем без тях, но поне да са в поносимо количество, един вид само за колорит, но не и да ти се натрапват  постоянно пред очите и  постоянно да мислиш за тях.
  Става дума за едно бъдеще от порядъка на петдесетина и повече  години. Стреснахте ли се? Та какво са сто години- за мен те изминаха като един ден! Няма да се усетите и ще настъпи 22 век. Пак  ли  ще сме си същите? Разбира се, не. Макар че човекът като характер, физика, настройка,  желания и пр. си е останал какъвто си е бил още при изгонването му от рая. Четете Библията и всички антични автори, гръцки, латински и средновековни и ще се убедите, че съм прав. Обстановката, обаче, ще е друга- каква точно не мога да гадая, а само ще предположа. Неминуемо смятам че личността ще бъде принудена да се ограничава повече, отколкото днес. Причините са ясни: населението на земята се увеличава в геометрична прогресия,  първичните ресурси се изчерпват все повече, дори прясната вода става дефицитна...Науката, разбира се, ще намери заместители, но животът ще се развива във изкуствена среда, ще липсват  чудесните планински и горски масиви, чистите морски плажове - ще останат малки, закътани островчета естествена природа, като резервати, до които, за съжаление, едва ли всички ще имат достъп! Раждането на деца ще бъде контролирано, законите ще бъдат строги, престъпността надеждно ограничена. Политиката  ще  се откаже от каквито и да било теоретични спорове и ще бъде принудена да се занимава единствено със благоденствието на хората.
  Отнесох се, обаче, много напред, Да видим какво ще стане с България преди това. Европеизма и  космополитизма неминуемо ще направят от родината ни  една  многоетническа държава, в която българският елемент не ще бъде господствуващ. Не става въпрос за политическо предимство а за  същност на  индивида . Този   елемент ще бъде дори толкова размесен с англосаксонски, индоевропейски, арабски и африкански  елементи- разбирай дори кръвни групи- че едвали някой ще може да се нарече  "чист българин". България не е някакъв  самотен тихоокеански остров сред  коралови рифове, а част от Стария  Европейски  Свят и неговата съдба ще бъде като на останалите европейски народи. Тук, обаче, идваме до най-жалкото заключение:  стопяването на националностите няма да стане равномерно -  великите и големи народи като германския, френския, британския,  руския и т.н. ще  останат по-дълго време индивидуални нации със своите  характерни особености, названия, език, бит и пр. - докато малките народи като българският, сръбският, чешкия и т.н. ще бъдат на бърза ръка погълнати от  великите народности. Къде ще бъде нашето място сред тях? Кой ще дирижира българската икономика? Кой ще ни осигури необходимите ресурси, техническа помощ, развитие?
  Много преди  светът да еволюира толкова, че  стопанството му и  културата  му да станат единни - пари, пазар, цени, закони и дори език-  светът ще мине през един междинен период на отделни огромни региони: примерно европейски регион, източен регион, американски и пр. Това ще стане много скоро и ние не трябва да си правим илюзии, че ще запазим нашата независимост. Аз не виждам друга  възможна алтернатива, освен вековната ни обвързаност с  руската страна, колкото и това да е неприемливо. Ние, малките народи, сме плячка за останалите "големи". За тях  ние представляваме една хапка, нито ще ги задавим, нито те ще преядат от нас. Самочувствието им на велики народи е толкова голямо, че  гледат на нас като малки деца, които следва да слушат големите, да им се подчиняват и да ги наказват, когато не мируват. Отвреме-навреме ни глезят с ласкави отзиви, намигайки  си съучастнически с своите колеги, или ни подхвърлят някаква милостиня, като на беден роднина - и толкова! Ако желаем да бъдем  покровителствувани от някои,  следва да му се кланяме до земята. Такава виждам аз истината за международните отношения. Трябва да помним, че никога Европейският Съюз не ще си развали дружбата напр. със Русия, заради нашенски интереси и винаги ще ни продаде безмилостно, както Чембърлейн продаде в Мюнхен Чехия на Хитлер. От друга страна Путинова Русия никога не ще се откаже от  "България не за граница", колкото и да сме за нея само "една хапка". И в цялата тази ситуация трагичното е, че   многострадалният български народ в много голямата си част, е впечатлен от могъществото на  Големия  брат и с радост ще приеме  неговата съвсем не безкористна поддръжка.
  Остава да се надяваме, че по-следващият период на световно сътрудничество не ще закъснее много!        
          Октомври 2013    

1 коментар:

 1. ПО-ДОБРЕ ТАНКОВЕТЕ ДА ДОЙДАТ !

  Крайно време е вече да дойдат танковете. Петър Младенов на времето изпусна момента и видяхте ли какво стана ? Сега не бива да повтаряме фаталната грешка. Да извикаме бронираните момчета и да турим край на разни “ранобудни” студенти и “изродчета”, на цирковете пред Парламента и неистовите крясъци на пияни лумпени, защото,явно, “льохманина” Йовчев не може да се справи.
  Па да врътнем едно яко обвинение на Бойко и го турим зад решетките заедно с няколко от неговите бабаити – и ела тогава да видиш как се управлява държава! Здрава ръка трябва тука, не бабешко туткане. Като гръмнат пушкалата няколко пъти и пуснат малко кръвчица (е, само малко, без хич не може ), та да се осиферят и нашите хора, дето са се оклюмали като кълвани петли. Ред трябва тука, ред! Нали има Конституция, закони, прокуратура – кой ще ги пази? Ние и никой друг...Е, и турците помагат, но те са гърмяни зайци и се стяскат шумка да шумне.
  Да, да – ама не! Много се увеличиха синковците, дето по цял ден свирукат и викат :”Оставка! Оставка!”. Някаква зараза е обхванала хората. Ето че и Профсъюзите се събудиха – метачките стачкуват! Земеделците искат помощи, скотовъдите дотации, лекарите- все недоволни- искат пари...Всеки иска нещо, дето не може да му се даде. Да не споменаваме пенсионерите – и те са една лавина като камък на шията. На тях само танкове са им ексик!
  Трябва нещо да се направи. Военно положение? Няма съгласие на всички големци. Пък и какво ще постигне то? Нови избори – спасителна идея, която ще отложи решаването на проблемите за известно време. После – пак същото!
  Старите кримки дълбоко се замислиха. Желю, Стефан Цанев, Петко Бочаров, Едвин Сугарев (къде без него?) и още мнозина, заклатиха глави и си спомниха, че навремето трябвало да забранят комунистическата партия – БКП- и да прокарат лустрационните закони. Те направо заявиха, че БСП не е социалистическа партия, а продължение-приемник на бившите комунисти. И че трябвало да се прекрати влиянието на руските елементи у нас. Те били “петата колона” на политиката ! Мечти! Мечти !
  А последната изява на Станишев може да замае главата и на най-верния му последовател: извинение към турското малцинство за “възродителния процес”! А къде е извинението към целия български народ за стократно по-жестоките репресии на комунистическата власт спрямо инакомислещите, за лагерите, за избитите без съд?? Въпроси към непознаващо миналото младо поколение.
  Ами омразата, която се насаждала към лявата партия ? Тук вече Станишев играе “Ва банк” – не знае ли той, че в България никой не обича комунистите? Не ги мрази, а не може да ги търпи, не вярва на лъжите им , не ги счита за легитимни да водят преговори за властта. Нали обявихме комунизма за престъпление с закон?
  Не се лъжете от социологическите проучвания. Тяхните 30 % са заблудени безумци или платени с рубли чужди елементи. Всички останали 70%, макар и разединени, са против домогванията на бившите сатрапи!

  Ноември - 2013 Павел Ангелов -Пулиев

  ОтговорИзтриване